Kastrering av katter er viktig både for kattenes egen helse og for å redusere antall hjemløse katter. Hannkatter og hunnkatter kan kastreres i 5-6 måneders alder. Det er rundt denne alderen kattene blir kjønnsmodne.

Kastrering er et kirurgisk inngrep der en fjerner hele kjønnskjertelen. Dette gjelder da testiklene hos hannkatt. Hos hunnkatt gjelder dette eggstokkene og livmoren.

Etter operasjonen bør hunnkatter holdes innendørs 10- 14 dager. Dette pga av at det lille operasjonssåret skal få gro. Hannkatter må være inne et par dager. Såret lukker seg rask og har ingen sting. Rett etter operasjon er kattene sløve og bør holdes i ro for eksempel på et varmt baderom.

Hvorfor kastrere hunnkatter

Prisen for kastrering koster litt, men dette tjener du inn da du ikke har ukentlige utgifter til p-piller. Langvarig bruk av p-piller kan ha alvorlig bivirkninger slik som jursvulster.

Om du kastrerer katten din trenger du ikke bekymre deg for glemte P-piller og eventuelt at katten din setter unger til verden. Det er flere kattunger på markedet enn det er hjem som ønsker å ta imot dem.

Hvorfor kastrere hannkatter 

En kastrert hannkatt kan ikke reprodusere seg og det reduserer da antallet av uønskede kattunger.

Ukastrerte hannkatter slåss mye oftere med hverandre og det oppstår som regel stygge sår etter slåsskamper, som ofte fører til alvorlige infeksjoner. Dette kan medføre til kostbare dyrlegebesøk og unødvendige smerter for katten.

Ukastrerte hannkatter streifer ofte og blir borte fra hjemmet sitt i lange perioder, og dermed også komme til skade uten at du som eier er i stand til å hjelpe.

Kastrerte katter er ofte mer hjemmekjære og viser ikke samme aggressivitet ovenfor andre katter som ukastrerte katter gjør.
Urinmarkering ute og inne kan være et problem hos ukastrerte hannkatter. Både fra egen katt og hans rivaler. Urinen fra ukastrerte hannkatter kan lukte meget sterkt.

Kastrerte katter blir ikke automatiske overvektige. Det blir de bare av å få for mye mat og for lite mosjon. Det er ikke «grusomt» å kastrere en katt. En katt plages både fysisk og mentalt av sine biologiske drifter. Kastrering tvinger ikke en katt til å endre atferd, det fjerner bare lysten til å parre seg.

Katter bør kastreres fordi det finnes flere katter enn eiere. Det har dessverre blitt avlet alt for mange katter. En katt greier seg ikke selv. Det finnes ikke noe som heter «villkatter» i vår fauna, bare forvillede huskatter. De får sykdommer og dør, sulter ihjel eller blir påkjørt, alt på grunn av menneskers grådighet og tankeløshet. Det er morsomt at katten din får kattunger, men har du tenkt på hva du skal gjøre hvis du ikke får gitt dem bort? Vet du at de du gir dem til er ansvarlige mennesker som vil gi dem et godt hjem? Kattungene og deres framtid er også ditt ansvar!

Det finnes også pakketilbud ved enkelte klinikker, hvor man får både kastrering/sterilisering, ID-merking og vaksinering.

Kastrer katta di!

Dyrevernnemnda, Foreningen for Omplassering av Dyr i Trondheim, Dyrebeskyttelsen Trondheim, Mattilsynet og Trondheim kommune har gått sammen om kampanjen ”Kastrer katta di”. Produksjon av uønskede kattunger og hjemløse katter er et omfattende dyrevernproblem som kan forebygges hvis folk viser ansvar.

Ta en titt på denne filmen som tidligere er vist som kinoreklame.

Husk å kastrer katta di!

 

Share